The Buddy Holly Story

De naam Buddy Holly zal wellicht niet bij iedereen, althans niet bij de jongere generatie, meteen een belletje doen rinkelen, maar de nummers “That’ll be the day”, “Peggy Sue” en “Oh Boy” zullen iedereen wel iets zeggen. Buddy Holly was een zanger uit de jaren 50 die tragisch verongelukte op jonge leeftijd. Tim Akkerman kruipt in de huid van Buddy Holly om het publiek nogmaals te laten genieten van deze muziek. Op 3 februari 2013 was de premiere van ‘The Buddy Holly Story’ van Albert Verlinde Entertainment in Tilburg. Een première-publiek is altijd erg kritisch, maar toch is het gelukt om iedereen te laten mee dansen op de swingende klanken van de muziek van Buddy Holly. De vraag is of dit te danken is aan de acteurs of aan het stuk, of gewoon omdat de muziek van Buddy Holly hierom vraagt.

De titel ‘The Buddy Holly Story’ doet vermoeden dat het levensverhaal van Buddy Holly vertelt wordt in een musical, met de daarbij behorende muziek. Echter, het levensverhaal van Buddy Holly blijkt zich niet goed te lenen voor een musical. Buddy Holly kwam tragisch aan zijn einde en liet zijn jonge, zwangere vrouw achter. Hij kreeg een platencontract waar hij niet zijn eigen ding kon doen, kreeg ergens anders een contract, verliet zijn bandleden om alleen verder te gaan en daarmee is het verhaal wel verteld. Niet een verhaal waarvan je zou denken dat er een musical van gemaakt kan worden en dat blijkt ook uit het magere verhaal van ‘The Buddy Holly Story’. Er is simpelweg niet genoeg interessants te melden over het leven van Buddy Holly, behalve dat hij een erg goede zanger was. De scènes waarin zijn leven wordt uitgebeeld zijn dan ook minimaal en hadden net zo goed weggelaten kunnen worden. Aan het publiek is ook duidelijk te merken dat zij meer zitten te wachten op de muziek van Buddy Holly, dan op het verhaal eromheen. Wellicht is het een grote fout geweest om hier een musical van te willen maken. Een tribute to Buddy Holly was wellicht beter geweest, een muziekvoorstelling waar alle muziek van Buddy Holly in voor komt. Tim Akkermans zou dan prima de nummers kunnen zingen want hij vertolkt de rol van Buddy Holly prima. Tim is een goede zanger en zijn stem past prima bij de muziek van Buddy Holly. Hij heeft er ook zichtbaar plezier in en dat is prettig om naar te kijken. Ook op de rest van de cast is niets aan te merken, sterker nog, Gery Mendes en Joy Wielkens maken zelfs enorme indruk met hun stem. Het blijft alleen een beetje sluimeren en het blijft ergens hangen tussen een concert en een (mislukte) musical.

Mensen die van de muziek van Buddy Holly houden, zullen een geweldige avond hebben als ze naar ‘The Buddy Holly Story’ gaan. Alle muziek van Buddy komt aan bod en zelfs Richie Valens komt nog even kijken. Een swingende avond is gegarandeerd! Maar wie verwacht een musical te zien over het leven van Buddy Holly, zal teleurgesteld worden. Toch zijn er ook voor die mensen leuke elementen in het stuk. Zo is Frans van Deursen erg leuk als Hipockets Duncan. Door hem krijg je het gevoel echt bij de oude radiostudio van KDAV beland te zijn en krijg je een mini kijkje in de keuken van het leven van de radio dj.

‘The Buddy Holly Story’ is nog te zien in diverse theaters in Nederland tot begin juni 2013. Kijk voor meer info op http://www.buddydemusical.nl

Foto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: